Rent-A-Wreck

Rent-a-Wreck är en hyrbilskedja som bedriver uthyrning av begagnade bilar. Konceptet är att man hyr ut bilar till ett lägre pris men fortfarande sätter hög standard på säkerhet och service. Medan namnet är något ironiskt menar de själva på att alla bilar är rena, välunderhållna, besiktigade och kommer från tillförlitliga tillverkare. Med 150 kontor ligger 50 av dessa i Skandinavien, och de har varit etablerade i Norge i 20 år. De finns även på ett flertal platser inom Sverige, något du finner mer om nedan.

Historia

Rent-a-Wreck grundades i Los Angeles, USA 1968 med tanken att man ska kunna hyra begagnade bilar för mindre pengar runt bebodda trakter, i motsats till de traditionella uthyrarna som främst befann sig på flygplatser. Sedan 1973 har Rent-a-Wreck varit en franchise, och samma år har de spridit sig till 41 av USAs 50 delstater, samt även till Skandinavien och Sint Maarten. Företaget arbetar än idag främst vid bebodda trakter och ofta i närhet till verkstäder, bilåterförsäljare eller andra fordonsrelaterade tjänster.
Rent-a-Wreck menar på att namnet har blivit en del av USAs lexikon och ett minnesvärt varumärke som de flesta människor har hört talas om antingen genom hyrestagande eller närvaro i olika media. De lyfter även att de gav sig på en undernärd marknad med prismedvetna konsumenter som inte ville betala de höga kostnader som traditionella uthyrare erbjöd.

Rent-a-Wreck i Sverige

Du finner verksamheten på ett flertal platser i Sverige, bland annat i Göteborg, Helsingborg, Luleå, Sundsvall, Norrköping och Stockholm.
Kollar man på exempelvis Rent-a-Wreck på Gärdet i Stockholm erbjuder de småbilar såväl som större modeller och skåpbilar. För att hyra bil bokar du antingen direkt genom webbokningen på deras hemsida eller fyller i en förfrågan. Exempelpriser är som följande (dygnspris): Liten – 190 kr/med fria km 350 kr; Mellan – 240 kr/390 kr; Mellan Kombi – 290 kr/450 kr; Kombi Komfort – 340 kr/ 470 kr; Stor kombi – 390 kr/490 kr. Vidare alternativ för andra eller större fordon finns även tillgängliga.
För tillgängliga modeller i södra Stockholm i Johanneshov, gäller samma prisbild.
Ytterligare ett uthyrningskontor finns även tillgängligt i Stockholm, Täby, där priserna ser något annorlunda ut. Här kostar exempelvis en småbil 430 kr/dag, en Mellan Kombi 495 kr/dag, en stor Kombi 695 kr/dag, och en Premium kombi 795 kr/dag. Alla uthyrningskontor har även bestämda priser för bland annat veckohyra eller månadshyra, vilka givetvis blir mer förmånliga sett till hur mycket du får för pengarna.

Franchise

Rent-a-Wreck har som mål att bli geografiskt rikstäckande, och för att det ska bli möjligt söker de fler franchisetagare runt om i Sverige. Något du kan bli även om du bor på en mindre ort, i och med att Rent-a-Wreck kan bedrivas i samband med annan verksamhet. Du behöver heller ingen erfarenhet från hyrbilsbranschen, då denna kommer att läras ut om du väljer att bli en del av verksamheten. Du får hjälp med utbildning, marknadsföring, kontinuerlig support och bättre leverantörsavtal, och de förklarar här franchisetagandet i Rent-a-Wreck som att du bedriver verksamheten självständigt, utan att stå ensam. Utöver hjälp inom ovannämnda områden får du även stöd inom bland annat administration, produktutbud och ekonomi.